Организирате среща по важен въпрос: пишете план, пращате покана по е-мейл, колегите ви се събират и почвате дискусията, и говорите, говорите, говорите и един час минава неусетно. Най-заетите си тръгват, след тях и останалите. Какъв е резултатът от срещата? Освен, че сте чули много мнения по темата и много извън темата, друго май няма. „Как не можем една среща да направим като хората?!“ тюхкате се унило и започвате да се мъчите по мемото.

Има голяма вероятност да сте предначертали съдбата на тази среща още с формулирането на целта ѝ в поканата към участниците. Много хора се водят по древното бизнес поверие, че

„Обсъждане“ е добра цел за среща.

Не е. Освен, ако действително не искате да си организирате т. нар. говорилня.

Замислете се – обсъждането само по себе си не може да е цел, то е начин за постигане на целта.

Какво трябва да произведе обсъждането? Това е въпросът, формулиращ истинската цел. Например, вместо „Обсъждане на промените в Закона за …“, напишете като тема на поканата „План за прилагане на последните законови промени“. Или вместо „Обсъждане на текущия статус по проекта“ напишете „Решения на проблемите от последните 2 седмици“. Или вместо „Обсъждане на резултатите от Q1“ напишете „Мерки за увеличение на продажбите“ или „Мерки за намаляване на разходите за транспорт“.

Така на всички поканени ще им е ясно какво трябва да произведат, (дори може би) ще дойдат подготвени, а и по време на срещата ще можете да казвате:  „Колеги, да не забравяме за какво сме се събрали.“

Крайно време е да загърбим поверията и да си спомним, че целта на срещата тряба да е  SMART – конкретна, измерима, постижима, ориентирана към резултата и със срок.

С тези и други практични въпроси ще се занимаваме на предстоящото обучение:

Запишете се и усъвършенствайте едно от най-важните умения за всеки ръководител!