Извънредно управление на хора в извънредно положение на работа от дома

Празни редове с червени седалки

Очертават се седмици или може би месеци на извънредно положение. Някои компании и хора имат късмета да са свикнали с работата от дома. Останалите ще въвеждат дистанционната работа тепърва, без да имат време за планиране и подготовка.

За всички обаче ситуацията е нова и сложна – към сериозната опасност за живота и здравето на хората се добавят и прогнозите на макроикономистите за значителни икономически сътресения, най-малкото краткосрочни.

Много от ръководителите ще се опитат да продължат с нормалната си работа при тези ненормални условия, но според мен по-добрата тактика е всички да се адаптираме към ненормалността. За добро и за лошо, преминаваме през голяма промяна. Сега е моментът тези от вас, които са ходили на обучение по управление на промяната, да си спомнят какво са ги учили там. Останалите ще се учат в движение.

Преди години участвах в голяма промяна – когато германската E.ON купи държавното електроразпределение на Североизточна България и 6 месеца бяхме в състояние на генерална трансформация, свързана с преместване на хора от един град в друг, дистанционна работа, много съкращения и неясно бъдеще за хората. На база на опита ми от тогава (признавам – не в условията на пандемия…), ще ви предложа 5 неща, които се надявам да помогнат на ръководителите за по-бързата им адаптация към сегашното извънредно положение.

  1. Поддържайте позитивна нагласа.

Звучи като клише, знам, но е много важно да запазите присъствие на духа и да изглеждате и звучите мобилизирани, умерено енергични и в състояние да управлявате хора и процеси. Няма нужда от приповдигнато настроение и прекален ентусиазъм – здрав разум, съпричастност и усмивка са достатъчни. Вашият екип разчита на вас и едновременно с това, хората са достатъчно трезвомислещи, за да знаят, че не всичко е във ваш контрол. Фокусирайте се върху това, какво правим и как да го постигнем и избягвайте разговори за имагинерното – какво можехме / щяхме / бихме направили.

слъчнчева светлина преминава през облаците
  1. Преразгледайте приоритетите.

Вместо да се опитвате да продължите работа по текущите задачи и проекти, спрете и се запитайте какво наистина е важно да се направи точно сега и какво ще стане, ако се отложи за времето след нормализирането на ситуацията. Съгласувайте изводите си с вашите клиенти и с преките си ръководители, и едва тогава преминете към разпределяне на задачите към екипа. При внезапно преминаване към дистанционна работа е нереално да очаквате обичайната производителност, затова работете само по задачи, които могат да бъдат изпълнени и които има смисъл да бъдат изпълнени точно сега.

  1. Проявявайте разбиране към ситуацията на всеки един човек от екипа.

Ако в нормална обстановка считате индивидуалния подход за нещо модерно и „лидерско“, във време на голяма промяна, в кризисно време, просто нямате избор – трябва да се съобразявате с ограниченията, пред които е изправен всеки един човек от вашия екип. А ограниченията никак не са малко – някои хора нямат лаптоп, нямат стая за работа или добър интернет вкъщи, други имат деца – едно, две, три, в различна възраст, с различни потребности, трети се грижат за възрастни родители и пр. Като ръководител, вие сте от страната на работодателя, а работодателят не е в състояние на създаде нормални условия на работа, така че съобразете се с трудностите на хората. Говорете с всеки един от екипа, разберете неговите ограничения и вижте, дали и какво можете да направите, за да улесните работата му или поне адаптирайте задачите към конкретната ситуация на всеки човек. Защото, ако не го направите и просто изпратите задачите по е-мейл, той дали ще успее да ги изпълни? И какво ще стане с неговите мотивация, доверие и ангажираност, на които ще разчитате и занапред?

Неясен човешки силует през стъкло
  1. Създайте временна рутина.

Освен, че хората трябва да са наясно как ще се работи, във времена на голяма промяна всички имат нужда от нещо постоянно – това вдъхва сигурност и успокоява. Напишете кратки правила за дистанционната работа, които да включват оперативни неща, като:

  • работно време – период от деня, в който всички са на линия. Вместо обичайното работно време изберете 5-6 часов период от деня, когато да се случват телефонните разговори, чатовете и виртуалните срещи. Съобразете се колкото се може повече с индивидуалните ограничения на хората и мислете повече за резултата от работата, отколкото за отработените часове.
  • правила за вътрешна и външна комуникация – в кои случаи се пише е-мейл, кога се обаждаме на кого по телефона и кога пишем в чата, кога правим видео разговори.
  • технически решения – кой къде какви файлове чете, променя и съхранява, какъв достъп до каква информация има, кои приложения в кои случаи се използва и пр.
  • ежедневна / ежеседмична оперативка – блокирайте време за виртуални срещи на целия екип и се придържайте към него.

Учете се от опита си и адаптирайте правилата, но все пак не ги променяйте прекалено често – имате нужда от постоянство, а не от още повече източници на стрес.

  1. Комуникирайте.

Хора, които са свикнали шефът да е на една ръка разстояние и колегите – още по-близо, ще се чувстват изоставени и изолирани в ситуацията на внезапен масов хоум офис. Трудоемко и времеемко е, но ще трябва да пишете редовно е-мейли до целия екип с новини – какви решения са взети от ръководството на компанията, какво се случва с пазарите, клиентите и проектите, по които работите, какви промени в начина на работа се случват, какво се очаква от хората и какво са успели да постигнат. Отделно от общите е-мейли ще трябва да си общувате и индивидуално с хората от екипа, да се интересувате как се чувстват и как върви работата им, да ги успокоявате, да решавате разни техни проблеми и да им помагате да преодолеят трудностите. Нищо не може да замести на 100% личния разговор, затова трябва да положите повече усилия да запазите и заздравите добрите отношения с хората от екипа си. Нали искате да преминете през трудните времена успешно и след това да продължите да разчитате на тези хора?

ръка държи чаша кафе пред лаптоп

Това са моите предложения. От опит знам, че са по-лесни за четене, отколкото за реализиране. Всеки от вас ще се сблъска с различни казуси, един път ще реагирате добре, друг път – не толкова. Най-важно е, според мен, да се фокусирате върху добрите страни на промяната, а такива има – в изпитания екипният дух се засилва, по естествен път ще отпаднат безсмислени дейности, а и се учите на нов начин на работа, който може да се окаже по-добър и в бъдеще да превърнете в основен.

Успех!