Защо, как, за какво и кога да хвалите хората от екипа си

много рози

Допускам, че е възможно заглавието на този пост да е предизвикало следните мисли у вас:

 • Работата на мениджъра е да търси слабите места и проблемите, не да хвали;
 • Имам работа за вършене и нямам време за хвалене и глезотии;
 • Похвалата трябва да ми дойде отвътре, за да е автентична;
 • Ами да направят нещо извънредно и ще ги похваля;
 • Моите подчинени си знаят, че щом не ги критикувам, значи съм доволен;
 • Моите подчинени нямат нужда от похвали, те си знаят кога се справят добре и кога – не;
 • Хората да не са малки деца – те искат пари, не похвали;
 • Една похвала, втора похвала и третия път ще искат увеличение на заплатата;
 • Моят шеф мен изобщо не ме хвали и аз си работя, без да се оплаквам;
 • Ако ги хваля просто ей така, ще повярват, че са супер и ще се отпуснат;
 • Ако ги хваля просто ей така, ще ми се качат на главата с разни искания и претенции.

Ако съм познала, ви предлагам да оставите тези мисли за малко настрана и да дочетете текста. Ще ви представя една теория, която на мен ми е помагала да ангажирам и мотивирам хората, с които работя и заедно да постигаме чудесни резултати. Дали ще я одобрите и ще изпробвате нещо на практика, си зависи само от вас.

А ако не се припознавате в горните твърдения, супер! Надявам се да добавите нещо приятно и полезно към мениджърските си умения.

Сега на въпросите.

Защо да хвалите хората от екипа си?

Според тълковния речник думата похвала означава добър отзив за някого. И за това ще ви говоря и аз – не за половинчасовo хвалебственo словo, нито за гръмки суперлативи ала „Ти си най-добрият! Ти си върхът!“, а просто за добър отзив.

Ето ви най-важните причини да хвалите хората от екипа си:

Похвалата е признание, а признанието е велика мотивираща сила.

Когато похвалите някого, вие показвате, че го цените. Човек, който получава признание за труда си и се чувства оценен, е по-мотивиран, по-производителен и по-добре обслужва клиентите. Освен това не си търси друга работа и прави по-добра реклама на работодателя си. Всичко това са все ползи за вас като мениджър.

Похвалата укрепва доверието на хората от екипа към техния ръководител.

Когато похвалите някого, вие показвате, че му мислите доброто. Това е съпричастност – една от трите съставки на доверието. Най-крехката съставка, по крехка от другите две – автентичност и логика. Ако обръщате внимание само на грешките и недобре свършените неща, хората ще ви считат за несправедлив и няма да ви имат доверие. А тяхното доверие е много важно за вас.

Похвалата е урок, който лесно се научава.

Когато похвалите някого за нещо, вие показвате, че одобрявате това нещо, цените го и то ви е важно. Похваленият, а и свидетелите на похвалата, по-лесно запомнят урока, отколкото, когато само обяснявате. И е по-вероятно да повторят правилното, ценното и важно нещо, което всъщност отново е полза за вас.

Похвалата е поощрение за неуверените.

Когато похвалите един неуверен човек, вие му показвате, че той се справя и му помагате да изгради увереност в собствените сили. Увереният човек работи по-самостоятелно и по-ефективно от неуверения, има инициатива и е активен член на екипа. А това е изцяло във ваш интерес.

Похвалата е приятна и за похваления, и за хвалещия.

Има една китайска поговорка: “По ръцете, които поднасят букет, остава ароматът на цветята“. И с похвалата е така  – тя е букетът. Хвалейки хората, вие ги карате да се чувстват добре, а доброто чувство, което създавате у тях, остава и у вас. Както екипът, така и вие имате полза от приятна работна атмосфера, която действа като инкубатор за добри резултати.

ръка подава букет маргарити

Как да хвалите хората от екипа си?

Похвалите, т.е. добрите отзиви, могат да са елементарни и майсторски.

Кратките „Добра работа!“, „Браво!“, „Много добре!“ и подобни, са елементарни похвали. Те са необходимият минимум за поне частично постигане на ефектите, споменати по-горе. При добрите мениджъри тези кратки отзиви са автоматична реакция при повечето им взаимодействия с хората от екипа.

Майсторските са малко по-дълги и изискват съзнателно усилие и замисляне.

Защото една похвала е майсторска, когато е искрена, конкретна и с фокус върху ползата. Съзнателното усилие е нужно, за да намерите повод за похвалата – нещо малко, средно или голямо, което наистина одобрявате, цените и ви е важно. Нещо конкретно, а не просто „добра работа“. А замислянето е нужно, за да формулирате ползата от това конкретно нещо – ползата за клиентите, за компанията, екипа, човека, когото хвалите или пък за вас, като пряк ръководител.

След малко ще дам примери за майсторски похвали, но първо да добавя още няколко препоръки:

 • Най-ефективните похвали са индивидуални, защото така признанието към човека е най-силно. Всеки иска да чуе нещо за себе си и да научи какъв е неговият личен принос за добрия резултат. Разбира се, от време на време трябва да хвалите и целия екип. Формулата на майсторската похвала за екипа е същата: искрена, конкретна и с фокус върху ползата.
 • Похвалата не е майсторска, ако използвате безличната форма, например нещо стана добре, получи се, приключи успешно и пр. За да постигнете желаните ефекти, трябва да отчетете личните заслуги на даден човек.
 • Похвалата не е майсторска и ако е казана с неподходящи интонация, мимики и жестове. Усмивката е най-приятната добавка към похвалата 😊.
 • Можете да хвалите хората както пред всички, така и насаме. Само имайте предвид, че за да имате добър екип, трябва да хвалите всички равномерно. Да, това се отнася и за хората, които не са „отличници“ – вижте причините по-горе. Ако се фокусирате само върху едни и същи колеги, а за други мълчите, това ще влоши както мотивацията на пренебрегнатите, така и отношенията в екипа.
Няколко цветни венеца

За какво да хвалите хората от екипа си?

Ето ви най-лесните за намиране поводи за похвала, директно с примери:

За добър резултат: „Много добре си структурирал доклада. Ориентирах се бързо и можех да проследя всеки параметър.“

За положени усилия (без добър резултат): „Ти работи много по анализа на клиентите и сега, като включиш и пропуснатите данни, екипът ще знае точно върху кои сегменти да се фокусира.“

За проявени умения: „Отличен  въпрос зададе на доставчика, браво! Научихме нещо важно, което ще направим условие в договора и ще защитим интереса на компанията.“

За проявени лични качества: „С общителния си характер бързо-бързо омайваш клиентите. Те са толкова доволни от обслужването, че купуват отново. Чудесно се справяш!“

За правилно поведение или реакция: „Хареса ми начинът, по който не допусна да стане конфликт. Определено спечели уважението на колегата.“

За нещо незначително, направено все пак добре (когато няма нищо значително…): „Подредил си архива много логично и веднага намерих писмото от миналата година.“

Кога да хвалите хората от екипа си?

Често, редовно и бързо 🙂

За да се постигнат желаните ефекти от хваленето, даването на добри отзиви трябва да е рутина за мениджъра. Както ме научи преди години една мъдра жена, добрият ръководител си изгражда навика постоянно да търси поводи за похвала. И понеже този навик е приятен и носи отлични резултата, човек си го създава бързо-бързо. Стига да си го постави за цел, разбира се.

Похвалата трябва да е и бърза – видите нещо добро, отбелязвате го на момента. Не чакайте някакъв специален разговор или събитие – вие имате нужда от мотивирани хора сега и всеки ден.

И още нещо: особено важно е да хвалите хората в трудни времена и ситуации. Така ще свалите напрежението и ще им вдъхнете оптимизъм. Правете го за тях и за себе си.

букет червени карамфили

Много се надявам моята теория да ви е харесала. Вярвам, че всички имаме нужда от повече признание и позитивни емоции, а и от добрите резултати, които идват с тях.

Вярвам също така, че парите и похвалите не са алтернатива едно на друго, а се допълват взаимно. За да са мотивирани в работата си, хората имат нужда и от двете. И ако решенията за парите са доста сложни и може би не зависят само от вас, като пряк ръководител на екипа, то с похвалите е точно обратното – те са доста лесни и зависят само от вас.

Успех!

(А ако не съм успяла да ви убедя, за всеки случай погледнете „обратната страна на монетата“ – 10 фини техники за убиване на мотивацията)