Отскоро мениджър: как да уволним негодник*

Седнал човек с раница в краката
*НЕГО̀ДНИК, мн. -ци, м. Неодобр. 1. Човек, който няма способности и качества, който не е годен, не е способен да извършва някаква работа или дейност; некадърник. 2. Човек без морал, без нравствени добродетели; негодяй, подлец. –– РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, БАН

Имате в екипа човек-негодник, резултатите от работата на когото са далеч от желаните (значение 1) или който с поведението си разрушава екипа (значение 2) или и двете едновременно. Колко усилия трябва да вложите в него, за да се подобрят нещата? Колко опита трябва да направите, колко време да го „търпите“, преди да го уволните? Все въпроси за 1 милион долара. Нямат еднозначен и универсален отговор, всичко зависи от конкретната ситуация в компанията и на пазара, от корпоративната култура, от вас самите.

Мога да ви предложа процес за справяне с хора-негодници, който се състои от три последователни стъпки. Накратко:

Стъпка 1

Възлагате задача като обяснявате ясно и точно какво искате от човека и защо да го направи. Ако резултатът е без подобрение, минавате към

Стъпка 2

Обяснявате на човека какво прави грешно, какви са лошите последици от неговите действия и какво искате на промени. Ако резултатът е без подобрение, минавате към

Стъпка 3

Предупреждавате го, че ако нещо точно определено не бъде изпълнено, ще бъде освободен, Ако нещото не бъде изпълнено, значи е дошъл моментът за уволнение.

Имайте предвид, че на теория процесът изглежда логичен, прост и еднопосочен – правиш 1, 2, 3 и уволняваш, но практиката показва, че всяка една стъпка често се повтаря по няколко пъти и нищо не е просто. Най-важни и уви, най-често пренебрегвани, са първите две стъпки – корекцията на грешки в работата и на нежеланото поведение. (Това е една голяма тема, за която можете да прочетете тук . Или да погледнете 10 фини техники за убиване на мотивацията, просто за всеки случай 😀 .)

Важно е в крайна сметка да сте минали целия процес, преди да кажете „Уволнявам!“. Да сте дали на човека-негодник ясно да разбере, че не сте доволни от работата му и / или от поведението му. Най-грешното нещо, което можете да направите е, да не реагирате на неговите действия, да търпите без коментар поведението му и директно да пристъпите към освобождаване. Подобен стил на управление се възприема като подмолен и нечестен, и не само ще ви гарантира бурни емоции при уволнението, а и ще свали доверието на останалите хора от екипа към вас. Освен това, ако не давате адекватна обратна връзка, лишавате човека от възможността да поправи представянето си и лишавате себе си от възможността да превърнете един негодник в „годник“. По правило е по-добре да инвестирате сили и средства в поправянето на грешно изпълнение и поведение на настоящ служител, отколкото да го уволните и да търсите нов човек на негово място. Особено в настоящото състояние на пазара на труда…

Треньор помага на щангист

Така, минали сте през трите стъпки и сте стигнали до решението за освобождаване. Най-вероятно искате веднага да извикате човека-негодник и да му кажете „Уволнявам те!“. Но това не е във ваша полза, първо трябва да се подготвите и да свършите няколко важни неща.

Уточнете правната страна на освобождаването

Най-добре потърсете експертна помощ от юрист или специалист Човешки ресурси. Сигурно знаете, че трудовите дела се печелят сравнително често от освободените и причините обикновено са в неспазена процедура по Кодекса на труда, и в неизрядна документация по освобождаването. Във ваш интерес е да изпълните точно правните съвети, дори и това да отнеме време и да отложи освобождаването със седмица или месец – иначе съдът ще върне човека обратно при вас и ще причини още повече разходи, усилия и нерви.

Споделете решението си с вашия пряк ръководител

Имайте предвид, че за работодателя уволнението и назначението на нов човек са най-вече разходи и загуба на ефективност. Затова трябва да се подготвите да „продадете“ решението си – освен да посочите причините за уволнение, трябва да знаете и какво ще правите с работата на уволнения. Може би имате предвид друг човек за тази работа или ще я поемете вие, ще я разпределите върху другите членове на екипа или ще търсите нов човек на пазара? Колкото по-подробно и конкретно се подготвите, толкова по-лесно ще получите зелена светлина за уволнението.  (Как по принцип да искате решение от вашия ръкодител можете да прочетете тук.)

Подгответе подробностите по решението

В предстоящата среща с човека-негодник, когато му съобщавате, че го уволнявате, ще трябва да му кажете какво точно искате от него и / или какво му предлагате – например да подпише документи, да напусне веднага работното си място, да върне някакви служебни неща, да работи до края на предизвестието, да му платите времето на предизвестие и да не идва повече на работа и т.н. Предварително подгответе нещата така, че по възможност всичко да бъде приключено в самата среща или в кратък срок и с ясни действия след нея. Ако искате от човека да работи до изтичане на предизвестието, имайте предвид, че мотивацията му ще бъде по-скоро отрицателна и не би трябвало да разчитате на него. Добре е да помислите дали той няма да предприеме някакви зловредни действия срещу компанията и ако има такава вероятност, да се подготвите за тях, преди да го освободите. И моля, не правете грешката да искате от уволнения във времето до изтичане на предизвестието да обучи наследника си – за новия служител това е възможно най-лошия старт в компанията.

Дървена стена,частично боядисана в синьо

Срещата

Стигнахме и до срещата. Съобщаването на решението за уволнение е една от мениджърските задачи, заради които се казва: „Тежка е царската корона“ – натоварваща задача, но си е задача лично за мениджъра и вие трябва да си я изпълните. Защо да не я възложите на някого, например на Човешки ресурси? Освен, че не е достойно, уволненият, а и останалите членове на екипа ви ще решат, че бягате от отговорност, криете се зад гърба на ЧР, гузни сте и дори може би негодникът не е негодник, не заслужава уволнение, а имате нещо лично срещу него и прочие много вредни за вас хипотези. Ако искате да имате доверието на хората, трябва да си вършите лично „черната работа“. Може да извикате за разговора колега от ЧР, юрисконсулта или вашия шеф, но вие водете срещата – като пряк ръководител на човека-негодник, вие имате правото и задължението да го освободите от работа.

Срещата е натоварваща, защото уволнението е изключително болезнено преживяване, за всеки човек, дори и за негодник по второто значение на думата – негодяй и подлец. Като го оставите без работа, вие ще причините на този човек сериозни проблеми. Ако сте изпълнили трите стъпки от процеса по-горе, не би трябвало той да е изненадан, но въпреки това трябва да очаквате силна негативна реакция. Срещата става още по-тежка, ако вие влезете в нея емоционално – мислейки за всички беди, които този човек-негодник ви е причинил и горейки от желание да му кажете точно какво му пожелавате… Това би било покана за караница, а абсолютно никой няма полза от нея. Каквото сте имали да кажете на човека, е имало смисъл да го кажете, докато сте опитвали подобрение на представянето му. Щом сте стигнали дотук, тази среща вече е само за уволнение.

Част от женско лице в едър план

Моят съвет е, да си поставите една-единствена цел: да освободите човека бързо и хладнокръвно, за да можете да приключите с този проблем и да се заемете с по-конструктивни задачи. И да се придържате към нея.

Съобщете решението си без предисловия и в прав текст: „Извиках те, за да ти кажа, че взех решение да те освободя. Съжалявам, че се стигна дотук.“ Ако сте изпълнили както трябва процеса от три стъпки, би трябвало човекът-негодник да знае защо го освобождавате. Ако той все пак попита, отговорете кратко, ясно и конкретно. Фокусирайте се най-вече върху резултатите от неговата работа или поведение, използвайте формулировки без квалификации, особено такива, насочени към личността му. Вместо нещо от рода на „Уволнявам те, защото си немарлив и ненадежден, не можеш една работа да свършиш в срок. Дойде ми до гуша да се обяснявам с недоволни клиенти, които си забавил и да се чудя как да спасявам договори, от които ни зависят заплатите.“, кажете „Взех решение да те освободя. Вчера имаше за задача да изпратиш доставка на клиент Х до края на работния ден. Не си го направил и клиентът сега иска да прекрати договора с нас и да му платим неустойки. Това е втори такъв сериозен случай за месеца, а след първия те предупредих и ти се ангажира да спазваш сроковете. Съжалявам, не мога да допусна повече това.“

Възможно е човекът да започне да се оправдава, да обяснява, да се разстрои. От вас се иска да го изслушате и да му дадете време да осъзнае лошата новина. Не влизайте и вие в обяснителен режим, не реагирайте на евентуалните му атаки, в никакъв случай не засягайте достойноството му. Само повтаряйте, че съжалявате, че се е стигнало дотук. Имайте предвид, че ако от съчувствие започнете да говорите добри неща за човека, това може само да го обърка – ако сте доволен от нещо в работата му, защо не му дадете още един шанс, а го уволнявате?! Единственото уместно положително нещо, което има смисъл в този тежък негативен разговор е, ако човекът е свестен, но просто не е подходящ за тази работа (негодник със значение 1 от речника) и можете да му помогнете да си намери друга.

Останалата част от срещата е за подписване на документи и уреждането на всички формалности по освобождаването. Ако сте се подготвили както трябва, ще знаете и какво да правите, ако човекът не приеме предложените условия за освобождаване и откаже да подпише документите. Това много зависи от конкретния случай и би трябвало да сте го уточнили с експерта по трудово право. Важното е в тази среща да приключите с уволнението и да са ясни следващите действия и на двете страни – какво трябва да направи уволнения и какво ще направите вие / работодателя.

Чаша с вода и кубечета лед

Когато приключите срещата, остава още едно важно нещо, което трябва да изпълните: да уведомите останалите членове на екипа си. Те трябва да научат от вас защо е освободен човекът-негодник, за да е ясно на всички, че изисквате спазване на правилата, че имате принципи и че при вас неприемливите действия имат реални последици. За добрите членове на екипа ви това е добра новина – нищо чудно те да са били демотивирани от това, че човекът-негодник е бил търпян дълго време.

Добре е да направите уведомяването на екипа бързо, защото слуховете и интригите започват веднага, а вие нямате нужда от тях. По възможност съберете хората и ги информирайте лично. Направете кратко съобщение, без емоции, без обобщения, без квалификации. „Днес осовободих Х, защото вчера за втори път закъсня с една пратка и сега клиентът иска да развали договора и да получи от нас обезщетение. Х беше предупреден още след първата такава грешка и въпреки това не изпълни задължението си. Аз не мога да допускам това повече, защото то вреди на компанията и на нас като екип.“ Остава да обясните какво ще стане с работата на уволнения, да насочите вниманието на хората към бъдещето – какво правим оттук нататък. И темата е приключена.

Това е уволнението на негодник, поне от моя опит. Пожелавам ви да не натрупате много собствен!