10 съвета от кандидата за работа към HR-а

Юмрук право в лицето

Всяка прилика с действителни лица и събития ... си е за ваша сметка 😉

Съвет 1

Още при първия контакт ми дайте да разбера, че сте претрупани с кандидатури за позицията. За мое добро споделете, че другите изглеждат далеч по-подходящи от мен. Нищо не засилва мотивацията на търсещия работа така, както силната конкуренция.

Съвет 2

Започнете интервюто поне един час по-късно от уговореното време, не се извинявайте и демонстрирайте досада. Така ще запълните иначе празния ми ден, а и колкото по-рано разбера, че съм по-долу от вас, толкова по-бързо ще се отърва от илюзиите си.

Съвет 3

Създайте напрегната атмосфера със смръщен, недоверчив поглед, трайно скептична физиономия и недружелюбно поведение. Ще ми помогнете да вдигна нивото на хормона на стреса, а всеки знае, че под стрес истински способните хора показват най-доброто от себе си.

Съвет 4

Ако при вас процесът на подбор е от няколко етапа, никога не ме запознавайте предварително с тях. Така ще мога да развия интелекта си и да отгатна сам какъв ще е следващият кръг интервюта, асесмънт центрове, психо тестове и пр.

Съвет 5

Дайте ми думата да разкажа най-важното за себе си и после ме прекъсвайте на всяко второ изречение с въпроси с негативен нюанс. Например, вместо „Кое е най-ценното, което научихте от този стаж?“, питайте „Смятате ли, че изобщо нещо сте научили от този стаж?“. Така ще ми помогнете да оценя обективно своите знания и умения.

Съвет 6

По време на интервюто говорете по телефона, четете си мейлите, пишете смс-и или си гледайте фейсбука. Така няма опасност да се фокусирате върху разговора с мен и да ме заблудите, че е важен за вашата компания.

Съвет 7

Когато отговарям на вашите въпроси, посрещайте думите ми с недоверие, насмешка и недоумение, за да остана с чувството, че винаги давам грешните отговори. Иначе как ще се приуча на скромност и смирение?!

Съвет 8

Ако се осмеля да задам въпрос за възможностите за развитие в компанията ви, най-добре ми кажете, че проявявам необоснован оптимизъм и летя много нависоко. Все някога трябва да изляза от розовата мъгла, в която живея.

Съвет 9

Когато чуете каква заплата очаквам, посмейте се дълго и от сърце. Ще се радвам да видя, че приемате думите ми като чувство за хумор.

Съвет 10

Обещайте ми, че ще ми се обадите за резултата и никога не го правете. Всеки има нужда от малко съспенс в живота, особено хората като мен, които си търсят работа.

Съвет 10а

Ако все пак успея да ви хвана на телефона и ви питам за резултата от интервюто, бъдете категорични, че съм бил най-слабият кандидат и нямам никакъв шанс. Ще ми направите голяма услуга, като ме лишите бързо и ефикасно от надеждата да постигна нещо в тоя живот.

Сигурна съм, че HR-ите могат да напишат много повече съвети към кандидатите, но реших да взема страната на слабия …